Reflektion i lärarvardagen

I läraryrket precis som i många andra yrken kastas man ofta snabbt mellan olika arbetsuppgifter. För att vi ska ha ork och energi behöver vi till att börja med se till att det i vårt dagliga schema finns inlagt en egen rast. I arbetstidslagen, §15 kan man läsa att under den egna rasten är inte arbetstagarna skyldiga att stanna kvar på arbetsstället. Det står också att arbetsgivaren ska på förhand ange rasternas längd och förläggning så noga som möjligt och att man får arbeta max fem timmar i följd innan man måste ta ut sin rast.

För oss har det också varit viktigt att få möjlighet till pauser under dagen. Det är viktigt att man har en dialog med sin chef om lektion efter lektion avlöser varandra utan möjlighet till paus. Enligt arbetsmiljölagen, §17,  har man som arbetstagare rätt till pauser under sin betalda arbetstid. Det står under den paragrafen att ”Arbetsgivaren ska ordna arbetet så att arbetstagarna kan ta de pauser som behövs utöver rasterna”.

En annan sak vi har gjort är att vi har använt boken Lifestyleplanner för att reflektera över vår lärarvardag.

Boken är skapad för att användas i sitt privatliv men den fungerar utmärkt även för lärarlivet. I boken har vi skrivit in våra mål för läsåret och det vi själva vill utveckla och fortbilda oss i. Därefter finns det ett ”veckans fokus” där  man bestämmer vad man vill fokusera på under den kommande veckan för att i slutänden nå det långsiktiga målet.

Bildresultat för lifestyleplanner

För att bläddra i boken, klicka på länken nedan.

https://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789163799112/partner/smakprov

Tips:

  • Se över schemat, se till att en rast är inlagd efter max 5 timmar arbetat tid.
  • Se till att schemat ger utrymme för pauser under dagen.
  • Reflektera över din lärarvardag på ett sätt som passar dig.

    Carolina & Nadia

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *